OM OSS

Vill du hitta oss så kör du till Kullahalvön i nordvästra Skåne. Några kilometer från 112:an ligger Mjöhult och mitt i byn finns vi.

Här känner du doften av äpplen, hör klirret av flaskor och då och då sträcker en glada sina vingar över himlen. Ser du en energisk figur som försöker vara överallt på en och samma gång så bli inte rädd, det är högst troligt Mustmästaren. Han smakar på musten mest hela tiden, det blir bäst och godast så.

Här har det faktiskt förädlats äpplen ända sedan 1929 och i stort sett på samma sätt. De pressas, filtreras och tappas så att du som gillar vår äpplemust får den på samma sätt som alltid. Som en naturligt god dryck med frisk smak och väl avvägd balans mellan elegant syra och mogen sötma, en naturprodukt helt utan tillsatser.

HISTORIK

Du hittar oss i den lilla byn Mjöhult.

Jaså, Kanske du säger, var ligger det? Lätt som en plätt, i den nordvästra änden av Skåne i det som kallas för Kullabygden och som är vida berömt för sin naturskönhet och sitt Kullaberg. Samt en gång i tiden den förfärliga synden i Mölle, som bestod i att kvinnor och män badade tillsammans.

Mjöhult har en gång varit känt för att vara en knutpunkt för just tågen som gick till Mölle, fyllda med resenärer ända från Stockholm, Köpenhamn och Berlin och S:t Petersburg. Gick händelsevis resenärerna av tåget så fick de trängas med bönderna i trakten och för sin inre syn kan man se bankdirektörer, grosshandlare och kvinnor i krinolin i dammet på stationen; sida vid sida med bonddrängar och jutesäckar fyllda med råvaror som sedan skulle transporteras vidare till städerna.

På den tiden fanns här mejeri, musteri, ysteri och en lanthandel, och det rådde en febril verksamhet i den lilla byn kan du tro.

Sedan stannade inte tågen längre.

Jordbruket moderniserades och Mjöhult påbörjade sin resa mot anonymiteten. Mejeriet och de flesta verksamheterna lades ner. Musteriet vacklade likt en drucken i en storm och i början av 1990-talet var det till salu. Något som snabbt blev känt i trakten. Plats på scen för bröderna Carlsson, Janne, Anders, Martin och så han som är mustmästare idag, Peter:
”Ingen av oss hade en aning om hur man mustar äpplen. Men vi mindes hur gott ett glas källarsval och genuin äpplemust kunde smaka en solig sensommardag.”

En drivkraft så god som någon, om du nu får för dig att ta över ett musteri. Bra är också att gå i lära hos någon som kan. Peter satt på skolbänken för den 80-årige mustmästaren Sven Andersson. Av honom fick herr Carlsson lära sig att tillverka ren och klar äpplemust på klassiskt manér efter hantverksmässiga metoder. Naturligt god.

Under sin första skörde- och mustningssäsong såg bröderna Carlsson hur kön med bilar växte längs landsvägen utanför musteriet. Alla ville lämna sina äpplen för mustning. Bröderna la ihop två och två. Det fanns potential.

Maskinparken byttes ut och förbättrades för att kunna öka kapaciteten. Paketering och etikettering blev mer av nutida snitt även om flaskorna naturligtvis fortfarande är de traditionella med en lång och hög hals.

Vi tror på samma grundläggande saker som man gjorde när tågen fortfarande stannade här i Mjöhult att aldrig tumma på hantverk, smak och kvalitet. På det viset för vi traditionen vidare. In must we trust!