SÅ HÄR GÖR VI

På Kullamust har vi tillverkat äpplemust i snart 100 år. Kullamust grundades 1929 i form av andelsmusteri, då bygdens frukträdsinnehavare gick samman för att kunna tillvarata sin frukt. Därför har vi i alla tider haft privatpersoner som lämnar in överskottet från sin skörd från sina trädgårdar till oss i Mjöhult, en tradition som vi är glada för håller i sig även idag. Att tillvarata frukt är själva grunden till varför vårt musteri finns till.

Det är inte bara överbliven frukt från privatpersoner som används när vi pressar vår must. Vi tar även tillvara på det som kallas för industrifrukt från odlare och packerier. Industrifrukt, är frukt som inte anses vara duglig för att säljas i livsmedelsbutikernas fruktdiskar och därför sorterats bort hos odlarna och packerierna. Det kan vara äpplen som är för stora eller för små, för röda eller för gröna, skönhetsfel eller stötskador, äpplen som har lagrats i fel temperatur eller på annat sätt kasserats i logistikkedjan på väg till livsmedelsbutikerna, eller som har fel form eller några prickar – lite charmigare äpplen som vi brukar säga, för hos oss är alla äpplen välkomna!

Det som sen blir över när vi pressat äpplena i vårt musteri i Mjöhult omvandlas till biogas hos den lokala biogasanläggningen.

Att pressa äpplen till naturligt god äpplemust är ett hantverk med lång tradition av att just ta tillvara på frukt och använda rätt frukt. För en riktigt god must har en väl avvägd balans mellan syra, sötma och arom, trots att äppelsorterna kan variera. En av utmaningarna är nämligen att olika sorters äpplen mognar under olika lång tid. Så allt eftersom säsongen växlar så smakar och doftar vi oss fram för att hitta rätt balans av syra, sötma och arom, som alla äpplesorter innehåller olika mycket av.

Kullamust innehåller 100% frukt. Vi tillsätter inget socker och inget konserveringsmedel eller andra tillsatser – precis så som man alltid gjort här på musteriet i Mjöhult.

Har du också mycket äpplen i din trädgård? Varmt välkommen att ta med dem till oss, under äpplesäsongen kan du byta dem mot färdig Kullamust! Läs med här: Äppelinlämning.