VAD ÄR ÄPPLEMUST?

It´s a tough job, but someone must do it

Hemligheten med en bra äpplemust, som inte alls är så där jättehemlig, är att smakupplevelsen alltid är densamma. En riktigt god must har nämligen en väl avvägd balans mellan syra, sötma och arom, trots att äppelsorterna kan variera.
Här kommer Mustmästaren med raska steg in i bilden. Alltid beredd att sniffa och smaka. Han har en stor del i det hela och det är han rätt mallig över. Det är hans kunnande som avgöra om en must smakar bra eller dåligt.
En av hans utmaningar är att olika sorters äpplen mognar under olika lång tid. Så allt eftersom säsongen växlar så tar mustmästaren fram nya blandningar. Därför har han inte heller ett traditionellt recept utan använder sig just av parametrarna syra, sötma och arom, vilka alla äpplen innehåller olika mycket av.

När det kommer till att göra själva musten så handlar det om tre moment: pressning, filtrering av råmust samt pastörisering och tappning på flaska.
Först pressar vi äpplena och då går det åt ungefär dubbelt så mycket äpplen i kilo som det blir färdig must i liter. Det vill säga att två kilo äpplen ger en liter must.
Sedan filtrerar vi. Vid filtreringen tas alla synliga partiklar bort för att få en klar och vackert bärnstensfärgad dryck.
Filtreringen av musten gör att det går att lagra produkten utan att ska börja mögla, hos oss är alla tillsatser som socker och vatten men självklart också konserveringsmedel, vare sig nödvändiga eller önskvärda. En flaska Kullamust kan du utan problem gömma undan i ett par år utan att någon händer med smaken.
Det sista steget i tillverkningen av en riktigt god must är att produkten pastöriseras och tappas på flaska. Att vi väljer just glasflaska är av tradition men även av hållbarhetsskäl. För att visa upp det vackra innehållet har vi bytt ut det ursprungliga mörka glaset mot klart.

Att göra äpplemust är ett genuint hantverk med en lång tradition. Även om ny teknik har utvecklat processen är grundidén desamma som den var 1929, då musteriet här i Mjöhult slog upp dörrarna för första gången.
Resultatet blir en naturligt god dryck med frisk smak och väl avvägs balans mellan elegant syra och mogen sötma, en naturprodukt helt utan tillsatser.