VAD ÄR ÄPPLEMUST?

It´s a tough job, but someone must do it

Hemligheten med en bra äpplemust, som inte alls är så där jättehemlig, är att smakupplevelsen alltid är densamma. En riktigt god must har nämligen en väl avvägd balans mellan syra, sötma och arom, trots att äppelsorterna kan variera.
Det är här som Mustmästaren kommer in i bilden. Alltid beredd att sniffa och smaka. Han har en stor del i det hela och det är han med rätta stolt över. Det är hans kunnande som avgöra om en must smakar bra eller dåligt.
En av utmaningarna är att olika sorters äpplen mognar under olika lång tid. Så allt eftersom säsongen växlar så tar Mustmästaren fram nya blandningar. Därför har han inte heller ett traditionellt recept, utan balanserar ständigt syra, sötma och arom som alla äpplen innehåller olika mycket av.
När det kommer till att göra själva musten så handlar det om tre moment, pressning, filtrering av råmust, samt pastörisering och tappning på flaska.
Först pressas äpplena och det går åt ungefär dubbelt så mycket äpplen i kilo som det blir färdig must i liter. Det vill säga att två kilo äpplen ger en liter must.
Vid den efterföljande filtreringen tas alla synliga partiklar bort för att få en klar och vackert bärnstensfärgad dryck.

Hos oss är tillsatser som socker och vatten och konserveringsmedel, vare sig nödvändiga eller önskvärda.
Det sista steget i tillverkningen av en riktigt god must är att produkten pastöriseras och tappas på flaska. Att vi väljer just glasflaska är av tradition men även av hållbarhetsskäl och för att visa upp det vackra innehållet har vi bytt ut det ursprungliga mörka glaset mot klart.
Att göra äpplemust är ett genuint hantverk med en lång tradition. Även om ny teknik har utvecklat processen är grundidén desamma som den var 1929, då musteriet här i Mjöhult slog upp dörrarna för första gången. Resultatet blir en naturligt god dryck med frisk smak och väl avvägs balans mellan elegant syra och mogen sötma, en naturprodukt helt utan tillsatser.